Postopek digitalizacije filmskih trakov

Super8 filmDigitalizacija filmskih trakov je bolj zahtevna, kot digitalizacija video posnetkov. Kakovost posnetkov je v povprečju dokaj skromna, sličice na filmu izredno drobne, pogosto so bili prizori snemanja slabo osvetljeni, število sličic na sekundo na teh filmih se ne ujema z današnjimi standardi. Vendar ti filmčki tudi zaradi visoke starosti predstavljajo posnetke najlepših spominov in ljudi, zato je nekoliko zahtevnejši postopek za doseganje dobre digitalne kopije filma vsekakor na mestu. Postopek vključuje več korakov:

1. Priprava filmskega traku. Pregled, ugotavljanje morebitnih poškodb in čiščenje traku. Takšni flmski trakovi so v povprečju stari nad 40 let. Zob časa je neusmiljen tudi pri teh zapisih, pa še pri predvajanju v preteklosti je lahko prišlo do kakšne poškodbe. 

2. Skeniranje filma. Filmski skener digitalno posname vsako sličico na filmu posebej. Ob koncu tega koraka dobimo zapis vseh sličic na filmu. Takšen postopek digitalizacije filmov se je izkazal za najboljšega. V preteklosti se je uporabljal tudi postopek snemanja slike med predvajanjem filma na projektorju, vendar je kakovost takšnega načina bistveno slabša.

3. Pregled skeniranega filma, odstranjevanje delov posnetka, ki so zaradi poškodb neuporabni. Kadar je zaradi napake na filmu delček posnetka neuporaben, ga v tej fazi odstranimo. V tem koraku tudi pregledamo kakovost skeniranega posnetka, kar nam služi za nastavitve obdelave v naslenjem koraku.

4. Digitalna obdelava. Vsak digitalni posnetek filma je je v zadnji fazi obdelave še programsko obdelan. V tem postopku se odstranijo nekatere nepravilnosti, kot so slikovni šum in slaba ostrina, iz 16 do 18 sličic na sekundo, kot so bili posneti filmi, se posnetek pretvori v zapis s 25 slikami na sekundo, obenem pa se odstranijo manjši tresljaji. Razen v primerih, kadar so deli filma izrazito neostri in imajo slab kontrast, obdelava bistveno izboljša kakovost končnega posnetka.

5. Shranjevanje. Na koncu je posnetek pretvorjen v .mp4 format s takšnimi nastavitvami, ki jih poleg računalnikov brez težav predvaja tudi večina sodobnih tv sprejemnikov in shranjen na USB spominski ključek ustrezne kapacitete. Naročnik vedno dobi 2 verziji posnetka vsakega filma; original in obdelano verzijo. 

Okvirni predračun digitalizacije Super 8 filmov

Cenik digitalizacije