Varnost vaše digitalne shrambe

diskiNe glede na to, kaj se z leti nabira v vaši digitalni shrambi, je z vsakim naslednjim letom misel na to, da bi ostali brez vsega, kar smo si shranili, vedno bolj neznosna. Potuho nam daje tehnika, ki se zdi vse manj pokvarljiva in vse bolj večna. Saj se nam konec koncev to še nikoli ni zgodilo. Zdaj je morda pravi čas, da napravite vsaj prvi korak v smeri varnosti vaših zapisov. 

Kadar imamo vse skupaj spravljeno na enem mestu, recimo v domačem računalniku, se resno igramo z usodo. Strokovnjaki pravijo, da na način, ko imamo datoteko shranjeno samo enkrat, jasno kažemo, da nam je vseeno, ali to datoteko imamo, ali ne. Takšen zapis lahko pomotoma pobrišemo, lahko pride do napake pri delovanju pomnilnega medija, v nevihti po električnem ali podatkovnem omrežju napravo okvari posledica strele, fizična poškodba, poplava, požar, tatvina... Te stvari se dogajajo izredno redko, skoraj nikoli, a ko se zgodijo, je res težko. Ponavadi bomo z veliko truda in časa uspeli pridobiti nekatere datoteke v enaki, ali vsaj podobni obliki, ostalo je izgubljeno za vedno.

Vse, kar boste storili za zagotavljanje večje varnosti vaših datotek, je dobro. Tudi, če boste samo nekaj najpomembnejših zapisov shranili na USB ključek, je to bolje, kot nič. Nakup zunanjega diska, na katerega boste morda enkrat na mesec napravili varnostno kopijo celotnega sistema je še veliko bolje. Verjetno med najboljše prakse sodijo načini, ki se izvajajo samodejno in sproti. Recimo kombinacija hišnega sistema NAS (Network Attached Storage, prevod: omrežna naprava za shranjevanje podatkov), ki vam avtomatsko in samodejno izdeluje kopije vseh map in datotek iz različnih računalnikov, telefonov.. in shrambe v oblaku. Na ta način uresničujete princip shranjevanja 3-2-1. 

Ampak to ni poceni! Morda tudi ne tako drago, kot si kdo predstavlja. Spodoben osnovni NAS s prostorom za dva diska se začne pri dobrih 200 EUR (pomlad 2023), še približno toliko boste plačail za dva 4 TB diska (2 x 4.000 gigabajtov). Okoli 400 EUR za domači NAS, na katerem boste lahko avtomatsko shranjevali kopije vseh pomembnih reči iz vseh domačih računalnikov, telefonov in tablic. Kaj pa oblak? Google vam omogoča brezplačen Google Drive oblak kapacitete 15 GB. Če vam to ne zadostuje, dobite za nekaj Evrov na mesec 100 ali 200 GB prostora, za 10 EUR pa že zajetna 2TB.

Princip sistema 3-2-1 je naslednji:

1. Trije izvodi podatkov: V skladu s sistemom 3-2-1 je priporočljivo imeti vsaj tri kopije svojih podatkov. To pomeni, da imate poleg izvirnih podatkov še dve dodatni kopiji.

2. Dve različni napravi: Kopije podatkov naj bodo shranjene na dveh različnih napravah. To zagotavlja, da če ena naprava odpove, imate še vedno drugo kopijo, ki je na voljo.

3. Ena kopija na drugi lokaciji: Poleg dveh kopij na različnih napravah je priporočljivo imeti tudi eno kopijo podatkov zunaj vašega običajnega kraja shranjevanja. To pomeni, da podatke shranite na zunanji lokaciji, na primer v oblaku ali drugem fizičnem mestu. Ta zunanja kopija je koristna v primeru kraje, poškodbe ali izgube glavnih naprav.

Sistem 3-2-1 zagotavlja večjo zaščito pred izgubo podatkov zaradi okvar, nesreč ali drugih nepredvidenih dogodkov. Čeprav ni zagotovilo za popolno varnost, sledenje temu sistemu zagotavlja večjo zanesljivost in možnost obnovitve podatkov v primeru izgube ali poškodbe.

Pomembno je upoštevati tudi ustrezne varnostne ukrepe za zaščito in šifriranje kopij podatkov, še posebej, če se odločite za shranjevanje kopij na zunanje lokacije ali v oblaku. To vključuje uporabo močnih gesel, dvostopenjsko preverjanje in izbiro zaupanja vrednih storitev za shranjevanje podatkov.

Na splošno je sistem shranjevanja 3-2-1 priznana metoda za varnostno kopiranje podatkov, ki omogoča večjo zaščito in zanesljivost vaših digitalnih zapisov.